The Full Seychelles Experience

A Seychelle-szigetek bemutatása

 

„Another World”

A világhírű gránitsziklás partvonalak már a repülőgép ablakából láthatóak - Seychelle-szigetek

Nagyon találóan foglalja össze a Seychelle-szigetek turisztikai szlogenje azt, hogy mire számíthatnak az egzotikus országba tartó, szerencsés utazók.

A szigetekhez közeledve már a repülőből láthatóak a híres gránitsziklás partvonalak, melyeket a szél és az Indiai Óceán hullámai formáltak jellegzetesen egyedivé. A földet érést követően azonban hamarosan kiderül, hogy a Seychelle-szigetek a gyönyörű szikláknál és tengerpartoknál sokkal többet rejt a világjárók számára.

Az óceánokban egyedüli gránit szigetcsoport, a világ legnagyobb korall atoll-ja, az egyik legkisebb béka, a legnehezebb szárazföldi teknős, és még számos világhírű nevezetesség található itt.

 

A világ legnagyobb termése, a Coco De Mer az ország jelképe (PC-Raymond Sahuquet) - Seychelle-szigetekA Földi édenkert

A Seychelle-szigetek egyedi fejlődésnek indult nővény-és állatvilága csak itt előforduló fajok tömegével gazdagodott az évezredek során. Ez a rendkívül gazdag természeti kincs káprázatossá teszi a hegyekkel tagolt, öblökkel tarkított szigetvilágot, mely utolsó menedékhelye számos ritka, és veszélyeztetett élőlénynek.

A Praslin szigeten található Valle De Mai Nemzeti Park többek szerint maga a földi édenkert. Az élet fája pedig a csak ezen a szigeten növő Coco De Mer, melynek a világon legnagyobb, és egészen különleges alakú termése lehetett valaha a Bibliai tiltott gyümölcs. Ha Ádám és Éva számára már nem is, az utazók számára a Seychelle-szigetek mindmáig a paradicsom.

 

A Seychelle-szigetek elhelyezkedése

Az Indiai Óceánban, messze az afrikai kontinenstől, a trópusi övben található a 115 sziget - Seychelle-szigetek

A Madagaszkártól észak-keletre található Seychelle-szigetek 115 gránit és korall szigete, az Indiai óceánban Afrika keleti partjaitól 480 és 1600 km közötti távolságra, és az egyenlítőtől délre, a 4 és 10 szélességi fokok között terül el.

A Seychelle-szigeteki Köztársaság 455 km2 földterületet, illetve 1.4 millió km2 óceánt foglal magába, mely az időtlen szépséget és harmóniát egyedülálló módon jelképezi a világszerte híressé vált tengerpartjaival, rendkívül gazdag élővilágával, valamint azúrkék tengerével.

 

 

A belső és a külső szigetek kialakulásukban és megjelenésükben is különböznek - Seychelle-szigetek

Az Indiai Óceánban található Mascarena Plateau legmagasabb pontjai formálják a Seychelle-szigetek belső szigeteit, melyek jellemzően magasan emelkednek ki a tenger szintjéből.

 

A jóval később keletkezett külső szigetek, víz alatti vulkánok csúcsain létrejött lapos korallszigetek. A különleges kialakulásuk, és a hosszú, elszigetelt fejlődés teszi a Seychelle-szigeteket a Föld egyik természeti csodájává.

 

 

Az elveszett paradicsom

Változatos és érintetlen növényzet található a külső szigeteken is - Seychelle-szigetek

Számos tudós meggyőződése, hogy a belső szigetek egy valaha Afrikát, Ázsiát és Ausztrálát magába foglaló elsülyedt kontinens kiemelkedő hegycsúcsai. Mások úgy gondolják, hogy az egykoron Indiát és Madagaszkárt összefogó Lemúria részei lehettek.

Ami bizonyos, hogy az idősebb belső szigeteken a mára őshonossá vált fajok távoli rokonai ázsiai és afrikai gyökerekkel rendelkeznek, de Madagaszkár élővilágával is szoros kapcsolatban vannak. A külső szigetek kialakulása ugyan későbbre tehető, mégis érdekes és különleges élővilág fejlődött ki a mindentől távol eső korallszigeteken.

A Seychelle-szigetek szárazföldje több, mint 1500 növény, és megannyi állat, a seychelle-i óceán pedig 1000 halfaj, és számolatlan egyéb vízi élőlény otthona. A csak itt őshonos szárazföldi élőlények közül 82 növény, 2 emlős, és 12 madár lelhető fel a szigeteken.

 

Rövid történelem

A Franciák érkezéséig, egészen 1756-ig évezredek teltek el emberi jelenlét és a természetbe való külső beavatkozás nélkül, mindössze néhány arab és portugál kereskedőhajó, és menedéket kereső kalóz „tévedt” az itteni vizekre. A Seychelle-szigetek történetében ez volt az első alkalom, hogy valamely ország igényt tartott a lakatlan szigetekre.

Az első francia telepesek az 1770-es évektől kezdték fokozatosan benépesíteni a néhány központi szigetet, magukkal hozva afrikai és indiai rabszolgáikat. Az ország Jean Moreau De Séchelles, XV. Lajos király pénzügyminisztere után kapta a nevét.

 

 

Számos madárfaj kizárólag itt őshonos - Seychelle-szigetekNapoleon bukásával a Seychelle-szigetek is elesett a franciák kezéről, és 1814-től már a Brittek fennhatósága alá került a szigetcsoport. A 3500 fős lakosság 1825-re 7000-re gyarapodott, és ebben az időszakban alapították Victoria-t, valamint kezdtek kókuszdiót, gyapotot, és cukornádat termeszteni.

A britek nem sokkal megjelenésük után eltörölték a rabszolgaságot, a Seychelle-szigetek viszont csak 1976-ben nyerte el végső függetlenségét. Ettől kezdve lett az ország köztársaság, valamint a Britt nemzetközösség tagja. Az önálló államban, a kezdeti egypártrendszer után, 1991-ben tartották az első szabad, több párt részvételével zajló választásokat.

 

 

Seychellois emberek, kultúra, és a kreol nyelv

Az Indiai óceán halaiból nagyon ízletes kreol ételeket kíszítenek - Seychelle-szigetek

Az eltelt bő két évszázad alatt 87 ezer főre nőtt a Seychelle-szigetek lakossága, és a népesség mindmáig megőrizte színes, keveredett etnikumú jellegét. Az európai bevándorlók és az afrikai, valamint indiai rabszolgák mellett, arab, perzsa, kínai és indiai kereskedők, illetve politikai menekültek telepedtek le az apró szigetvilágban.

Gyakorlatilag a Föld minden népe valahogyan képviselteti magát ebben az olvasztótégelyben, közösen kialakítva a számos gyökérrel rendelkező Seychellois kultúrát. A békés egymás mellett élés, és a multikultúrális lét meghatározó eleme a Seychelle-szigetek mindennapjainak.

A kellemes hangzású nyelv, a Seselwa Kreol francia gyökerekkel, angol és kevés más nyelvi behatással formálódott. A Mauríciuszon használt Kreol nagyon hasonlít a Seychellois nyelvhez.

A különlegesen ízletes ételek túlnyomó többségében a szigeteket körbevevő Indiai Óceán halaiból, rizsből, zöldségekből és gyümölcsből készülnek. Az egyik jellegzetes fűszer a curry, amihez a Seychelle-szigeteken gyakran kókusztej is társul. A legkiválóbb minőségű halételek közül az egyik legnépszerűbb a grillezett Red Snapper.

A szintén multikulturális eredetű Seychellois zene és tánc is jellegzetesen indiai óceáni hangulatú. A Seychelle-szigetek lakosai, éppúgy mint a föld többi kreol népe, szeretik élvezni az életet. Legyen szó ételről, italról és zenéről, a legtöbb Seselwa partner a szórakozásban. Mindezek mellett kevésbé kapkodó és stresszes életet élnek, mint az európaiak. A trópusi hőségben egyébként sem kifizetődő a felesleges rohanás.

 

A rendkívüli élővilágra különös gonddal vigyáznak - Seychelle-szigetekA nem is oly régmúlt, sanyarúbb koloniális időkhöz képest, ma már a legmagasabb életszínvonalon élhetnek az afrikai országok közül. A születéskor várható élettartam, és az írástudás alapján is a fejlődő országok élén áll a Seychelle-szigetek.

A turizmus és halászat jelenti az ország és az emberek két fő bevételi forrását, de az erre épülő szolgáltatóipar és kereskedelem is bővül. Az apró, mindentől távoli szigetvilág nagy léptékkel halad a több lehetőséget kínáló jövő felé, mégis mindeközben természeti kincseire példaértékűen vigyáz. Teszi ezt az ország vezetése, és az átlagember is, legtöbbjük annak tudata nélkül, hogy a világ talán leggyönyörűbb országába született.

 

 

Gránitsziklák és ragyogó fehér homok - Seychelle-szigetek

A Seychelle-szigetek, vagyis Seychelles helytelenül írott formái közül a sesel szigetek, sesel sziget, schessel szigetek, schessel ziget, seychellen, seychell, szesel, seszel a leggyakoribbak. Míg kreol nyelven Sesel (Szeszel), magyarul inkább a „Szesell” kiejtéssel érdemes mondani.

 

Kapcsolat: Kelecsényi Attila, +36 70 258 2403 (HUN), +248 255 8725 (SEZ), info@seychelleszigetek.hu